Cand stim daca reparam sau inlocuim echipamentul dentar existent?
aparatura stomatologica echipament dentar

Cand stim daca reparam sau inlocuim echipamentul dentar existent?

Echipamentul dentar reprezinta una dintre cele mai semnificative cheltuieli dintr-un cabinet dentar. Costul unui unit dentar este unul substantial, insa, la un moment dat, repararea continua a vechiului echipament poate fi ineficienta, reprezenand doar o risipa financiara. Deci cum prelungesti viata echipamentului? Cand are sens sa inlocuiesti echipamentele? Pentru a face alegerea corecta, este important sa luam in considerare cativa factori importanti.

 

Evalueaza, estimeaza si aloca

Inainte de a lua decizia daca repari sau inlocuiesti un echipament indispensabil si, in acelasi timp si costisitor, trebuie sa analizezi cu atentie vechimea, uzura, problemele (constante sau periodice), perioada de garantie precum si resursele financiare disponibile. De asemenea, trebuie analizata si profitabilitatea in perioadele de reparatie sau productivitate scazuta. Inlocuirea unui echipament este costisitoare, insa si reparatiile repetate sunt.

 

  1. Determinarea duratei de viata

 

Reconditionarea unui compressor poate fi tentanta, insa trebuie sa tinem cont de vechimea pe care o are precum si tipurile si frecventa lucrarilor de reparatie. Daca a avut probleme repetate sau are mai mult de 10 ani vechime, reconditionarea s-ar putea sa nu merite efortul si investitia. Fiecare echipament dintr-un cabinet stomatologic are o durata de viata recomandata, depinzand de asemenea si de frecventa utilizarii. Ca idee, avem:

 

Unit dentar – 7-10 ani

Autoclav – 8-10 ani sau 4000-5000 de cicluri de sterilizare

Compresor – 8-10 ani

Sistem de aspiratie chirurgicala – 8-10 ani

Piese de mana – 4-5 ani

 

Cabinetele stomatologice foarte aglomerate pot observa o durata de viata mai scazuta decat cea recomandata datorata uzurii intensive. Este important de tinut evidenta echipamentelor: data achizitie, service, garantie.

 

  1. Intretinere

 

Maximizarea si extinderea duratei de viata a echipamentului dentar necesita o ingrijire atenta precum si intretinere periodica realizata de technicieni de service specializati. O relatie buna cu tehnicienii de service este foarte importanta. Tehnicienii de service de incredere si cu experienta vor fi sinceri atunci cand costurile de intretinere ajung sa fie prea mari si se recomanda inlocuirea aparatul cu un model nou. Importanta este si instruirea personalului in folosirea si pastrarea corecta a aparaturii.

 

  1. Verificarea anuala a echipamentului

 

Alocati o perioada anuala pentru a verifica aparatura cabinetului. Faceti o lista detaliata a tuturor echipamentelor, inregistrati orice reparative avuta, cereti feedback despre performanta si recomandari.

 

  1. Alocarea unui buget de rezerva

 

Pentru siguranta, puneti deoparte un procent anual din castiguri pentru a fi acoperiti in orice moment in cazul in care este nevoie de o interventie mai extinsa sau este momentul inlocuirii aparaturii. In acest mod veti fi acoperiti mereu si evitati si imprumuturi care vin la pachet du dobanzi maricele.

 

Concluzie

 

Nu exista niciun dubiu ca pregatirea este cheie atunci cand vine vorba despre administrarea corecta si eficienta a echipamentului dentar: cat de bine functioneaza, cat de bine este intretinut si cand este momentul pentru o noua achizitie. Niciun echipament dentar nu este definitiv.

 

Alege echipamentele dentare cu service inclus comercializate de Upex!

Upex importa si distribuie echipamente stomatologice de ultima generatie, venind in intampinarea celor mai exigente cerinte si nevoi. Aducem in Romania branduri internationale de renume si ne mandrim cu parteneriate de lunga durata. Printre brandurile cu care lucram se regasesc: Ancar, ANLE, Being, Bien Air, Ekom, Zeiss, Tosi, Jinme, Greeloy, Woodpecker, Cattani.

Incepand din 2018, Upex este unic importator si distribuitor al uniturilor Ancar in Romania.

 

 

Leave a Comment