
Aspiratie chirurgicala umeda sau uscata? Care este cea mai potrivita?
Sistemul de aspiratie este unul dintre elementele principale prezente in orice cabinet stomatologic. In domeniul stomatologic, la fel ca in chirurgie, este necesara prezenta unor aparate in masura sa dreneze si sa absoarba fluidele din cavitatea orala. Principalul scop al acestui sistem este acela de a reduce pe cat posibil sau de a elimina contaminarea incrucisata dintre pacient si stomatolog cu ajutorul sistemelor de aspiratie, precum si de a facilita respiratia pacientilor, de a mentine un camp operator uscat si a imbunatatii campul vizual.
Aspiratorul este reprezentat de un tub a carui sarcina este aceea de a extrage saliva, apa, sangele si resturile de materiale, care se acumuleaza in cavitatea orala a pacientului in timpul procedurilor stomatologice.
Sistemele de aspiratie sunt de 2 tipuri: aspiratie umeda si aspiratie uscata. Ambele sisteme functioneaza perfect in cadrul activitatilor stomatologice, insa exista anumite particulatati precum si diferite avantaje si dezavantaje pentru fiecare sistem in parte. Sa vedem care dintre cele doua sisteme reprezinta cea mai buna optiune si care este mai fiabila in timp.
Avantaje ale sistemelor de aspiratie uscata:
- Pretul unui sistem de aspiratie uscata este mai redus decat al unui sistem de aspiratie umeda
- Deservind unul sau mai multe unituri dentare in functie de capacitatea motorului.
- Motorul se poate regasi la o inaltime mai mare decat echipamentul dentar.
- Functioneaza fara ulei, fiind astfel un sistem mai prietenos cu mediul inconjurator
Dezavantaje ale sistemelor de aspiratie uscata:
- Unitatea de separare aer/apa, cu sau fara un separator de amalgam, trebuie instalata in unitul dentar si conectata la scurgere. Trebuie verificat daca este suficient spatiu in unitatea dentara (corpul hidric).
- Deservind unul sau mai multe unituri dentare, sistemele de aspiratie uscata sunt mai costisitoare daca luam in calcul si separatoarele de apa/aer. Fiecare unitate dentara trebuie echipata cu separator pentru apa/aer.
- Au nevoie de o intretinere periodica si laborioasa. Exceptie fac separatoarele centrifugale.
- Separatorul pentru apa/aer trebuie conectat la scurgere.
Avantaje ale sistemelor de aspiratie umeda:
- Separatorul de amalgam central este destul de simplu de implementat
- Poate deservi unul sau mai multe unituri dentare, in functie de capacitatea motorului
- Intretinerea se realizeaza mai usor decat in cazul sistemelor cu aspiratie uscata
- Performanta ridicata
Dezavantaje ale sistemelor de aspiratie umeda:
- Motorul trebuie sa se regaseasca la acelasi nivel sau mai jos decat echipamentul stomatologic
- Instalarea tevilor este mai complexa decat in cazul sistemelor de aspirare uscata. Trebuie sa tinem cont de numarul de coturi, unghiul lor si de diametrul tevilor
Indiferent de alegerea noastra, fie ca ne orientam catre un sistem de aspiratie uscata, fie ca alegem un sistem de aspiratie umeda, trebuie sa stim ca acestea trebuie sa functioneze la putere maxima tot timpul, in ciuda expunerii la apa, saliva, sange, dentina sau diferite materiale de umplere.
Alege sistemele de aspiratie chirurgucala de inalta performanta oferite de Upex!
Avem o gama larga de produse, in functie de model, o pompa de vacuum poate sustine pana la patru unituri dentare simultan. Cu toate acestea, trebuie sa luam in considerare si de aspectele tehnice. Aceste sisteme de aspiratie pot fi instalate intr-un subsol, camera alaturata, sau în sala de tratament in sine, caz in care recomandam carcasele de isonorizare. Au incorporat separator de lichide si scurgere automata. Au o durata de viata extrem de lunga si necesita eforturi si costuri minime de intretinere.